注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

小蜜蜂的天空

愿时光保持不变...

 
 
 

日志

 
 

年尾  

2008-01-26 00:18:18|  分类: 努力工作 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

   工作,我好无意义,好无聊,好无奈!日日打电话,发传真,重复讲同一句话,讲到喉咙痛,都要继续打,无人会因为我嘅喉咙痛而叫我放假。黎得呢度做野,拿得呢份粮就要乖乖地服从工作安排。喉咙痛,唯有自己泡罗汉果水黎用,含金嗓子;喉咙痛,唯有讲电话时慢慢讲,细细声讲,但又要另对方听得明。

  年尾福利,一人一个礼包,我呢个实习生居然都有份,一袋花菇,一袋腊肠,一袋酥角。老板5小气,但依然无法另爱上呢间公司,爱上呢份工。

  今日公司年夜饭,有预我一份。本来我成个下午都系度谂计仔,谂点样可以脱身,5去食。但系老总一句“小冯,等一下跟她们一齐去。”我唯有虚伪甘面带笑容话“好啊!”。希望拿拿临食完就闪人。食饭期间,某4男不停向大老总敬酒,大老总饮到醉醉地,开始发酒疯。见到男就去拥抱,见到女就摸头。突然话饭后唱K直落,我又开始寻思,搵咩借口脱身。结果老总又一句“小冯等一下一齐去玩一下”,我唯有又好虚伪甘话“好啊”,而且笑到四万甘口!唱K中,大老总开始发酒疯,周围拉人跳舞,我都不能幸免,好无奈,成身酒味,我仲要笑住甘同距跳。成个过程,我是充满无奈的。虽然大家好似玩得好开心,但系有几多个系真心留系度?个个都系度谂点样讨好老细,保住份工。系5系每个人出左黎做野之后,都会变成甘呢?十年后嘅我,会5会变成一个擦鞋女呢?如果系甘,我会好讨厌果个我!

   今日知道原来公司嘅领导层都系亲戚黎,老总系大老总嘅老婆,经理系老总嘅细佬嘅老婆,招展果个头系老总个妹。我记得我表姐距间公司嘅领导都系亲戚圈子的,其中一个领导同距讲:“你甘搏命做野都无用,你点做,都5会升到上果个位,因为而家坐果个位嘅人,系老板嘅亲戚。”好无奈,系一个家族经营个小公司入面做野,只有无奈。唯有但求挨两三年,积累工作经验,再搵份好工啦!

   希望剩下的七个星期快D结束!我已经受够了!!!

  评论这张
 
阅读(18)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017